2008. április 10., csütörtök

Akkor most van élet a Marson vagy nincs?


Időröl időre felröppen a hír : elképzelhető, hogy létezhet valamilyen formában élet a Marson! Sajnos amíg az ember saját szemével nem látja, addig csak a szondák által készített képek elemzésére vagyunk utalva. Ezek így soha nem lesznek perdöntőek az élet kutatása szempontjából. De addig is születnek elméletek amelyeket vagy elfogad vagy cáfol a tudományunk. Íme egy lehetséges magyarázat az időröl-időre felbukkanó rejtélyes foltokról.


Sötét dűnefoltok, titokzatos romokra emlékeztető alakzat a Mars déli pólusa közelében – nem hivatalosan Inka Városnak nevezik. Időről időre, amint beköszönt a Marson a tavasz, rejtélyes foltok jelennek meg a hóval-jéggel fedett sötét dűnék oldalán. Előbb elmosódott szürke foltok tűnnek föl a fehér jégen, majd megsötétülnek, halványszürke gyűrű veszi őket körül. Egy marsi év elteltével a foltok több helyütt újra előtűnnek – s szinte ugyanott. Egyes foltokból vékony, akár több száz méter hosszú csurgások erednek a dűne meredek oldalán.

Az Inka Városon kívül főleg a Mars déli sarkvidéke közelében találni ilyen, évszakokkal változó-visszatérő sötét dűnefoltokat; a méretük pár tucat és néhány száz méter között változik. Az is érdekes, hogy (a jég felszínén látszó barázdák alapján) a foltok sötétedése alulról, a talaj felől kezdődhet, s addig tart, míg elő nem tűnik a dűne sötét felszíne. A világos hó és jég még több hónapig megmarad a dűnefoltok körül.

Egyik magyarázatuk szerint a foltok többé-kevésbé bonyolult vegyi, szublimációs jelenségeknek köszönhetik a létüket. Más kutatók viszont úgy vélik, hogy a jégben kürtők alakulnak ki, melyekből szén-dioxid tör elő.

Sok száz felvétel és több ezer dűnefolt átvizsgálása után Horváth András űrkutató-csillagász megmutatta a képeket Gánti Tibor elméleti biológus professzornak, aki úgy vélte, hogy a foltok akár biológiai eredetûek lehetnek, sőt kidolgozott egy magyarázatot is. Feltevésük szerint a dűnefoltok a folyékony víz megjelenésére vezethetők vissza, a foltokból pedig víz szivároghat lefelé a lejtőn a jég alatt. A vízjég a talaj mentén olvadhat meg – a napfény és a feltételezett marsi organizmusok hatására. Hogy ezek milyenek, még rejtély, de a fejlődés alacsonyabb fokán lévő, fotoszintetizáló rendszerek lehetnek.

A foltok biológiai eredetéről ma komoly vita van kibontakozóban, bár sokan inkább a geofizikai-kémiai magyarázatokat részesítik előnyben. A végső választ az újabb űrszondák képei és mérései adhatják meg. A magyar marskutatók – az ESA támogatásával – addig is folytatják a sötét dűnefoltok vizsgálatát.

Az Antarktisz száraz völgyeiben zárt ökoszisztémában élő baktériumkonzorciumokra leltek, három méter mélyen a jég alatt. „A jég közepén húzódó porréteget és a fotoszintetizáló baktériumokat fölmelegíti a Nap, így zárt vízlencsék keletkeznek a jégben. Olyasformák lehetnek itt az életfeltételek, mint a marsi jég alatt” – mondja Szathmáry Eörs, az elte és a Collegium Budapest tanára. A magyar kutatók feltevése: míg nem süt a Nap, a marsbéli organizmusok beszáradt, fagyott állapotban próbálják túlélni a vízjég mélyén a számukra kedvezőtlen időszakot. Tavasszal elnyelik a jégen áthatoló napfényt, s a vízjeget megolvasztva folytathatják élettevékenységüket.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hallottam, mostanában akarnak egy szondát küldeni a Marsra, mely képes lesz a jégréteg alá befúrni, és esetlegesen feltérképezni az ott helyet foglaló életet. Reméljük, találnak valami nagyobbat is, mint pár baktérium. Bár, kétlem hogy szólnának róla.

Enki írta...

Pedig de szép is lenne ha végre csak egy kicsit is többet hoznának nyílvánosságra abból amit eddig felfedezte.Találtam egy érdekes cikket a Holdról amivel az Amcsik el akarják venni a holdbázira települő nemzetek kedvét.Kicsit eröltetettnek tűnik ez az új veszélyforrás nem?

Életveszélyes holdpor

A Hold felszínén található por statikus elektromos töltést kaphat, mégpedig nem is kicsit: az új mérési adatok azt mutatják, hogy több ezer voltos feszültség keletkezhet, s ezzel mindenképpen számolni kell, ha az emberek bázist akarnak létesíteni a Holdon. Az a veszély fenyegetheti az űrhajósokat, hogy egy magasfeszültségű holdporkisülés nyomán holdjárójuk, az ellenőrző monitorok vagy éppen a holdbázis bejárati ajtaja mondja fel a szolgálatot, arról nem is beszélve, hogy magukat az embereket is komoly veszély fenyegeti.
A Lunar Prospector nevű holdszonda adatai alapján a kaliforniai Berkeley Egyetem szakértői megállapították, hogy akár 4500 voltos feszültség is keletkezhet a por statikus feltöltődése révén. S ez több mint elegendő ahhoz, hogy komoly károk keletkezzenek. Az amerikai űrhajózási ügynökség, a NASA is komolyan veszi a problémát, erről tanúskodik Dale Ferguson, az alabamai űrközpont vezetőjének nyilatkozata is. Egy holdbázis létrejötte csak idő kérdése, ugyanis az új amerikai űrstratégia szerint az Egyesült Államok űrhajósai köztes állomásként használnák a Holdat, míg orosz kutatók úgy nyilatkoztak, hogy 2020-ban már bányát akarnak nyitni a Föld kísérőjén. A Hold viszont nem rendelkezik sem saját atmoszférával, sem pedig saját mágneses mezővel, azért a világűrből érkező részecskeviharokkal szemben teljesen védtelen, ami halálos lehet az űrhajósok számára.
Még kérdéses, a napszél okozza-e a statikus feltöltődést, vagy pedig a Hold a Föld mágneses mezőjének uszályába kerülve kap erős részecskezáport. Elsősorban a Hold sötét oldalán keletkezik a statikus elektromosság, a napos oldalon a fény a feltöltés ellen hat, ennek ellenére a mérések alapján ott is tapasztalható ez a jelenség. A holdpor ráadásul olyan finom, hogy képes a tömítéseken és a csatlakozókon keresztülhatolni, annak idején a Holdra szálláskor az Apolló űrhajó porszívóját is eltömítette.

Névtelen írta...

Szerintem ez egy kitaláció, teljes mértékben. A külső sugárzás érthető, de könnyen védekezhetnek ellene, a kisbolygók, meteorok becsapódása ellen is tudnak mit tenni, de a Holdpor szerintem is csak elrettentés céljából "kelt életre". Az amerikaiak megint kiakarják sajátítani azt ami senkié se. Az az ötlet, hogy bányásszanak Holndon, benne, szerintem nagyon ostoba dolog, mert mivan, ha darabjaira szakad az esetleges robbantásoknak köszönhetően?

Névtelen írta...

Egyszerű a képlet; vagy valamilyen primitív életforma (moszat, baci, stb) tenyészik ott, vagy kémiai folyamat eredményét látjuk.

Névtelen írta...

Many tv ѵiewегs were able tο take hold of the infomеrcials that adveгtised thе aurawave and its poweгfulness
аs а TENЅ hurting fіll-in, and ѕіnсe and then, the геsults
are huge when it comes to nuiѕаnce asѕuаgement.


Ηere is my site: Danny

Névtelen írta...

Many other TENS units mоnetary ѵаlue more than thаn $200 some are fifty-fifty $400 oг
more than, but the aurawаve сomes in. Many othеr TENS unitѕ соst morе
than than $200 sοme are even $400 or morе, but the aurаωaνе and its ability
as a TEΝS dеvicе if you are dіѕtresѕ fгοm any chаracter of
spunk problems.

my web page; aurawave Review
My website > http://aurawavereview.com/

Névtelen írta...

Οn that рοint's no acquiring some the fact that painful sensation is what helps the learning ability, Aurawave too performs a few other significant functions that help oneself supply backup.

my blog post Danny

Névtelen írta...

Finally, many usеrs saѵouг the restful
rub down that it wаs thе number οne one sanсtioned by the minԁ,
аuraωave also perfoгmѕ а few
othеr important functiоns thаt
helρ οneѕelf cаter substitute.


Visit mу web-ѕite :: http://Aurawavereview.com/

Névtelen írta...

Thither's no getting approximately the fact that pain sensation is what helps the convalescence treat if the painfulness is what helps the encephalon delivery around instinctive annoyance ease has several advantages. Thither'ѕ nο aсquiring approхimately the fаct that it's had since its dismissal- as comfortably as the fact that it'ѕ one of the almоst lοw-cost proԁuctѕ of it's kind.

my web site :: aurawavereview.com

Névtelen írta...

Traders can check on a weekly basis in order to check and
see exactly where the greatest forex news may be
identified and how to make a higher profit.

Feel free to visit my website - Flex Belt Reviews